Author Topic: Min remote hyler!  (Read 2027 times)

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Min remote hyler!
« on: October 26, 2015, 10:09:51 PM »
Som man kan se i denne tråd har jeg fået repareret min Roland R-880 og både den og dens remote GC-8 spiller nu igen lige så godt som førhen.

MEN ganske ligesom førhen så udsender den en hyletone. Tonen ligger på præcis 1360 Hz og jeg mistænker at det måske kan være den switchmode strømforsyning der forsyner den der savner nye filter caps. Kan det passe? Jeg troede førhen hyletonen kom fra LCD displayet, men synes nu et det mere kommer fra kortlæseren i den. Maskinen bruger sådan nogle gamle Roland Memory-kort og de indstikkes i remoten.

På billedet herunder har jeg markeret de kondensatorer jeg har skiftet i forbindelse med min reparation. Nederst, uden for den grå køleplade i L-form, kan man se de kondensatorer der sidder lige før +5V, +10V og -10V og dem har jeg IKKE skiftet. Min reparation var en smule touch-and-go og da jeg ikke havde de lige værdier kondensatorerne er på (39µ/10V, 330µ/25V og 2200µ/kan-ikke-huske-spændingen) så lod jeg dem være.



Jeg er ikke klar over hvor påpasselig man skal være med værdierne i sådan en switchmode strømforsyning. Min ven Rasmus som er ret klog på disse ting, men som desværre heller ikke var helt sikker på lige præcis dette, nævnte noget med at kondensatorerne måske kan være afstemt til noget svingningskreds-halløj i sådan en switchmode strømforsyning. Skal man være meget opmærksom på værdierne og ikke bare sige som man kan i andre situationer at "større er bare bedre, men måske unødvendigt"...? I stedet for de der 39µ/10V har jeg f.eks. nogen i samme størrelse men bare enten 33µ eller 47µ. Kan jeg smide 47µ i uden problemer?

Lige hér tænker jeg at når de sidder på udgangen af strømforsyningen så er det vel ikke så touchy, eller hvad?

Nå, men mit grundspørgsmål er egentlig: KAN den hyletone skyldes en forsyningsspænding fra en switchmode-forsyning hvor dens filtercaps på udgangen er blevet trætte?
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #1 on: October 27, 2015, 08:49:54 AM »
1360Hz tyder ikke på switchmode psu - de er nødt til at ligge noget højere for at ku' udnytte moderne ferrit til magnet-power-transmission.

Til gengæld ligger de allerfleste flourscent-light-panel drivere i dét område - så jeg gætter på backlight-generatoren til lcd-display'et. I så fald er det trafoen der larmer. Jeg ved ikke om man bare kan pakke den ind i hotglue eller sår'n - alternativt ka' man måske få nogen moderne små-lys-dioder ind?

Jakob E.

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #2 on: October 27, 2015, 12:01:21 PM »
Host host.....backlight, siger du..... Mja, jeg har jo aldrig set en af disse remotes med backlight.....men så tjekkede jeg lige op på det og kan se på gearslutz at der er en fyr der fortæller om at han har skiftet backlight på sådan en remote to gange og at den er født med backlight. Så der er jo nok en sammenhæng.

Jamen, så må jeg jo lige få fat på noget nyt backlight til den.

Kan det godt være at den netop står og hyler fordi backlight'et er stået af? Så står den jo (formentlig) uden belastning på...(?)

Jeg åbnede den for at se om jeg kunne se noget, men der er ikke rigtig noget i den retning i den ende hvor jeg synes jeg hører det fra. Til gengæld er kabinettet åbent (kortlæseren) i den ende og så finder lyden jo bare ud dér.

(Jeg har haft en Func3 knap der var begyndt at drille lidt så jeg pillede lige det print af også. Jeg gav den switch lidt luft og lidt "F2 Spécial Contacts" og nu spiller den også bare som den skal igen. ;D)

EDIT: Fandt ud af at man kan købe backlight til remoten hér:
http://www.midi-rakete.de/eng/preise.htm
« Last Edit: October 27, 2015, 12:31:52 PM by Luny Tune »
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #3 on: October 27, 2015, 01:21:59 PM »
Den du linker til er EL-folien, altså selve lyskilden. Støjen du hører får du nok fra transformeren der laver de ca. 100VAC den skal have for at lyse.

Det er før lykkedes mig at fikse EL-folie der er defekt (i t4 opto-elementer) ved at give dem et ordentligt strømstød - dét brænder den kortslutning over der ofte forhindrer panelet i at lyse. Jo, så får man måske en lille død plet, men sjældent noget forstyrrende.

Sidst ladede jeg en 4700uF op til 35V og gav el-panelet et par slag med dén. Ymmv.

Jakob E.

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #4 on: October 27, 2015, 03:03:32 PM »
Jeg enten skifter eller chokbehandler den EL-folie ved lejlighed, men jeg tænkte lige at jeg ville prøve at pille stikket til EL-folien ud og se om det gjorde en forskel. Ud fra devicen om at når det nu ikke lyser er der jo heller ikke nogen grund til at hælde spænding og strøm ind i det. Det kurerede sgu lige den hyletone dér. Nice. Så kan den lige køre sådan indtil jeg får fixet eller skiftet EL-folien. (Jeg må med skam sige at jeg ikke lige har en forsyning der kan lade en lyt op som jeg kan zappe folien med, men jeg har planer om at købe en. Det er for dumt ikke at have når man laver alt det vi laver her.)

Tak for hjælpen, Jakob. Topdollar! ;D

EDIT: Hmmm....måske kunne jeg stacke nogle 9V batterier og få ladet en lyt op på den måde....
« Last Edit: October 27, 2015, 03:06:22 PM by Luny Tune »
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #5 on: October 28, 2015, 09:24:17 PM »
Nå, det hjalp ikke at zappe folien, sådan som jeg gjorde det i hvert fald.
Stackede tre 9V batterier og ladede tre parallelle 1000µ/50V lytter op til 27,5V gennem en 2K2 modstand.
Tre gange satte jeg kondensatorerne til foliens to pins (+ og - vendt rigtigt.)
De første to gange blev lytterne en del afladet men sidste gang slet ikke. Så tænkte jeg at så måtte kortslutningen jo være væk.
Men folien virkede stadig ikke. (Og hyletonen kom tilbage.)

Så det blev disconnected igen. Jeg må lige undvære lys i displayet indtil jeg kan få købt nyt folie.
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #6 on: October 29, 2015, 09:10:14 AM »
Man kan måle med et ohm-meter om der er blevet/skullevære ok - der skal være "ingen forbindelse" mellem terminaler.

Jeg mener at kunne huske at jeg også en gang har skullet højere op i spænding for at brænde kortslutningen af - brugte to krokodillenæb på en tændt poweramp's lytter. Eller også var det en location-rep, hvor jeg ikke havde udstyr med. Men det virkede også.

Jakob E.

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #7 on: October 29, 2015, 01:16:04 PM »
Hmm...det står og svinger mellem 4-5 MΩ og "over limit" (eller hvad O.L nu står for når den ikke kan måle noget).
Vil det sige at den ikke er helt væk alligevel den kortslutning, men at det stadig giver god mening, at lytterne der tredje gang ikke blev afladt?
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #8 on: October 30, 2015, 06:39:01 AM »
Jo, måske er der kun en lillebitte kortslutning tilbage. Kan du måle ca. 100VAc@1360Hz når panelet er tilsluttet? Og når det ikke er? Driver-kredsløbet ka' sagtens være slået ud af kurs af at have været kortsluttet siden du var ung... :-)

Jakob E.

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #9 on: October 31, 2015, 02:17:07 AM »
Hov hov!! Der er ingen grund til at blive personlig! Hehehe ;D

Jeg satte lige et batteri til på min opstilling så jeg nu fik godt 36V i alt, og zappede igen.
Nu måler jeg ingen modstand over panelet. (Altså som i ∞Ω ifølge meteret.)

Jeg måler 97,5 VAC på panelet når den får power fra R-880.

Jeg måler 132 VAC på stikket på boardet der forsyner panelet, når panelet ikke er tilsluttet.

(Og så én jeg ikke har set før...Jeg måler 172,4 VAC når jeg kun har den ene målepind på den ene pin i stikket. 0 VAC på den anden. Jeg antager at det har noget at gøre med den måde man laver den høje vekselstrøm på at den så ligesom "svæver". Men nu har du tallet i hvert fald, hvis det fortæller dig noget.)
« Last Edit: October 31, 2015, 11:17:11 AM by Luny Tune »
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #10 on: November 04, 2015, 05:21:38 PM »
Ser det rigtigt ud?

Hvis ja, så må jeg bare ha' skiftet det EL-folie.
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #11 on: November 05, 2015, 10:58:57 AM »
jo, det ku' godt tyde på at du skal prøve med nyt el-folie..

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #12 on: November 05, 2015, 02:22:48 PM »
Will do. Tusind tak for hjælpen.

Det var bestemt et forsøg værd. Og hvem ved, måske ville det virke at spanke den endnu hårdere? Jeg smider ikke det gamle panel ud før jeg engang får testet om der liiige skulle noget mere til.

Det er åbenbart noget der plager disse maskiner, så det kunne jo være cool nok at have et ombytterpanel liggende.
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1940
    • http://www.gyraf.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #13 on: November 05, 2015, 04:33:31 PM »

Offline Luny Tune

  • Administrator
  • Megaposter
  • Posts: 2752
    • http://tunetown.dk
Re: Min remote hyler!
« Reply #14 on: November 05, 2015, 08:38:41 PM »
Tusind tak. Jeg tror i midlertid at jeg tager den dyre løsning hér: http://www.midi-rakete.de/ger/elfolie.htm
De har til den specifikke maskine og det er lamineret og med loddeflige dér på midten hvor de skal være. Det tror jeg gerne jeg giver 100,- ekstra for. Jeg har heller ikke (mere adgang til) en lamineringsmaskine selv.

Jeg bliver ellers lige pirret lidt af at den du linker til lyser hvid... Det ku' måske være meget frækt... :P
Torben



Er du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter