Author Topic: Må man egentlig sælge sine diy-projekter?  (Read 739 times)

Offline Luny Tune

 • Administrator
 • Megaposter
 • Posts: 2799
  • http://tunetown.dk
Må man egentlig sælge sine diy-projekter?
« on: February 15, 2022, 10:29:54 PM »
Her er et lille uddrag fra https://www.forbrug.dk/raad-og-rettigheder/snyd-og-bedrag/kopivarer/

"Som privatperson må du gerne eje og bruge kopivarer i Danmark, men du må ikke sælge dem."

Det er den korte og klare version. Vi må altså ikke sælge de kloner som vi laver selv, og det må andre heller ikke. Heller ikke på brugtmarkedet.
Nogle tror det er ulovligt overhovedet at lave tingene selv, men det er det altså ikke i Danmark. Men vi må ikke sælge dem. Vi kan være kreative med navnene på det vi bygger, men vi må ikke sælge kopier af andres kommercielle varer.

Jeg tror at der er en gråzone i hvorvidt man må sælge sit ufærdige projekt, men det tror jeg faktisk ikke der er noget i vejen for. Kopien er jo endnu ikke en kopi, men et projekt, der potentielt godt kunne (blive skilt ad og) ende som noget andet.

Jeg vil opfordre til at man sælger "projekter" (og stumper og alt det andet naturligvis) hér på "Markedspladsen", da det jo handler om DIY på vores forum, og at sælge kopier er jo så også ulovligt hér.

Jeg synes bare det er vigtigt at vi lige ved hvad loven siger på området, og det er jo et spørgsmål som dukker op fra tid til anden.
« Last Edit: February 16, 2022, 12:31:05 AM by Luny Tune »
TorbenEr du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline Luny Tune

 • Administrator
 • Megaposter
 • Posts: 2799
  • http://tunetown.dk
Re: Må man egentlig sælge sine diy-projekter?
« Reply #1 on: February 15, 2022, 10:37:23 PM »
Jeg har hverken tid eller lyst til at gå gamle salgsannoncer igennem, men vil fremover være lidt mere på tæerne med at markere dette overfor folk der sælger DIY-versioner af kendt grej. Nogle gange er der jo folk (ikke her men ude i verden) som ser en forretningsmulighed, og jeg er godt nok også selv blevet opfordret til det ofte - Det er der givetvis andre der også er blevet. Men det er et skråplan og undergraver andres virksomhed. Byg det selv. Det er der ikke noget i vejen for. Man må gerne bygge hvad man vil selv, og kan man få fat på diagrammer på lovlig vis eller reverse engineere ting, så må man gerne bygge på dét grundlag. Man må endda gerne få det til at ligne til forveksling. Man må bare ikke sælge det, for lige dér tager man så brød ud af munden på andre, og det er slet ikke i DIY-ånden at gøre sådan. Læg mærke til at der er producenter der helt åbent støtter op om DIY-kulturen, og bistår I at få tingene til at fungere og lyde rigtigt. Dét skal vi respektere og yde vores støtte den anden vej. Uanset hvor fristende det andet måtte være.

Så når I hører om en eller anden idiot forskellige steder, der råber op om at man ikke må sælge kopier, så er det sgu nok mig. ;)
« Last Edit: February 16, 2022, 12:33:23 AM by Luny Tune »
TorbenEr du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter

Offline gyraf

 • kiloposter
 • Posts: 1964
  • http://www.gyraf.dk
Re: Må man egentlig sælge sine diy-projekter?
« Reply #2 on: March 22, 2022, 04:58:39 PM »
..beklager det sene svar - men det gir fint mening hvad du siger..

/Jakob E.

Offline Luny Tune

 • Administrator
 • Megaposter
 • Posts: 2799
  • http://tunetown.dk
Re: Må man egentlig sælge sine diy-projekter?
« Reply #3 on: March 23, 2022, 06:24:53 PM »
Jeg har været i kødet på et par salgsannoncer i Den Blå Avis, men hold da op hvor er det svært at trænge igennem med.
Jeg kan godt skride, er den mest typiske besked, men hvis jeg nu har tænkt mig at anmelde noget, så vil de alligevel godt lige have en "heads up".
Folk synes typisk heller ikke det er kopivare, når det nu er en "klon baseret på originalen", men har så lidt svært ved at forklare forskellen på en kopi og en klon.
Det er op ad bakke.
TorbenEr du en stammer får du rabat på en hammer - W8ter