Author Topic: G9 HJÆLPETRÅD!  (Read 155184 times)

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #15 on: January 13, 2006, 01:29:57 PM »
Nu har jeg prøvet at skifte de tre zener dioder, da jeg troede at de måske var defekte og ikke kunne aflede startstrømmen.
Jeg tror ikke fejlen lå der, for R33 brænder stadig over når jeg sætter spænding på.

Jeg er stensikker på, at det er mig der har overset et eller andet, men jeg har lige tre ting, der bliver ved med at køre rundt i hovedet på mig;

1. Jeg måler 234VAC på trafo nummer to. Er det noget jeg skal være bekymret for? Jeg er selv tilbøgelig til at tro, at det IKKE er her problemet ligger, men det ville være rart at være sikker..

2. Jeg bruger to 15+15V ringkerner, men de er på 50VA istedet for de foreskrevne 30VA - igen, jeg tror ikke problemet ligger her, men jeg kan ikke lade være med at spekulere på det... Er det ikke som udgangspunk fint at have lidt overskud i ringkernerne?

3. Kan jeg teste at TL783(IC1) fungere som den skal? Jeg forestiller mig nemlig, at hvis den er defekt, vil strømmen strande ved R33/C14 og det kan næppe være sundt.

Jeg ville sætte pris på jeres tanker  :D

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #16 on: January 13, 2006, 01:59:29 PM »
Quote from: "Black Dog"
1. Jeg måler 234VAC på trafo nummer to. Er det noget jeg skal være bekymret for? Jeg er selv tilbøgelig til at tro, at det IKKE er her problemet ligger, men det ville være rart at være sikker..


234V AC skulle være fint.


Quote from: "Black Dog"
2. Jeg bruger to 15+15V ringkerner, men de er på 50VA istedet for de foreskrevne 30VA - igen, jeg tror ikke problemet ligger her, men jeg kan ikke lade være med at spekulere på det... Er det ikke som udgangspunk fint at have lidt overskud i ringkernerne?


Jo.

Quote from: "Black Dog"
3. Kan jeg teste at TL783(IC1) fungere som den skal? Jeg forestiller mig nemlig, at hvis den er defekt, vil strømmen strande ved R33/C14 og det kan næppe være sundt.


Du kan ikke rigtig teste den, andet end ved at skifte den ud. Det ER jo en statisk-sensitiv dims, så den KAN være brændt af uprovokeret. Men det er sjældent.

Der er en "lus" mærket HT lige ved siden af TL873'eren. Hvis du klipper denne over (du kan altid lodde den sammen igen senere, fra oversiden af printet, uden at skulle afmontere printet)..har du isoleret forsyningen fra forbrugeren. Så regulerer den godt nok ikke - det kræver mindst 4-5mA forbrug - men det vil vise om kortslutningen er i forsyning eller det den forsyner. Pas på - spændingen stiger til 320V eller så når der ikke er forbrug på, så lad den ikke køre for længe sådan - kun længe nok til at du kan måle at du får de ønskede 270-350V på de to elektrolytter..

Jakob E.

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #17 on: January 15, 2006, 10:08:48 AM »
Tak for forklaringen, Jakob - det var lige det der skulle til :D

Efter jeg isolerede forsyningen og konstaterede at fejlen lå her, prøvede jeg at skifte TL783'eren. Nu var der ikke længere noget der røg, men jeg fik ikke de ønskede spændinger på lytterne(C14+15) og den ene ringkerne blev hurtigt så varm at jeg ikke kunne røre ved den. Jeg skiftede herefter lytterne og så var der hul igennem.
Nu har jeg forenet forsyningen og forbrugeren igen og måler 304,4V på C14 og 296,9V på C15...
Hvis jeg har forstået det korrekt, begynder TL783'eren ikke at regulere før der er et forbrug, så næste projekt bliver at måle om HT-spændingen falder til 245V efter jeg har sat rør i...

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #18 on: January 15, 2006, 11:06:38 AM »
Quote
Hvis jeg har forstået det korrekt, begynder TL783'eren ikke at regulere før der er et forbrug, så næste projekt bliver at måle om HT-spændingen falder til 245V efter jeg har sat rør i...


..du er på rette vej..

Jakob E.

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #19 on: January 15, 2006, 08:06:17 PM »
Quote from: "gyraf"
..du er på rette vej..


Jakob E.


Tak for opmuntringen  :D

Nu virker HT-forsyningen tilsyneladende som den skal ....næsten da :lol:
Når jeg sætter spænding på stiger HT-spændingen kortvarigt til ca. 295V, hvorefter TL783 begynder at regulere.
Nu er problemet så, at den regulere helt ned til 226V istedet for de forventede 245V.
Jeg har tjekket R34, R35 og R36 som alle programmerer TL783'eren og pånær R34 - der kun har en modstand på 98K istedet for 100K - er de helt iorden.
Jeg er sikker på at TL783'eren regulere, for jeg kan både se spændingsfaldet på mit multimeter og mærke, at den lille køleprofil på TL783'eren bliver varm.
Kan jeg mon skyde skylden på TL783? eller ?R34

Jeg er selv tilbøjelig til at tro, at problemet ligger hos en eller begge ringkerner.
Det er ihvertfald  tendensen, når folk inde på GroupDIY har haft lignene problemer...
Men jeg kan ærligt talt ikke gennemskue, hvorfor problemet skulle ligge der. Jeg mener; jeg måler de rigtige AC-spædinger på ringkernerne og mine 12V og 48V forsyninger er lige efter bogen   :?

Jeg tror bare jeg bestiller en anden ringkerne og prøver ad...

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #20 on: January 16, 2006, 09:27:00 AM »
Quote
Når jeg sætter spænding på stiger HT-spændingen kortvarigt til ca. 295V, hvorefter TL783 begynder at regulere.
Nu er problemet så, at den regulerer helt ned til 226V istedet for de forventede 245V.


Dette sker sandsynligvis fordi spændingen på nr2trafo falder for meget under belastning. Hvad er spændingen på den første lade-elektrolyt, når den anden er faldet til 226V? Vores regulator skal bruge 10-20V til at regulere på.

Hvis du nu bruger to 15V-transformere, og spændingen ender for lavt, skal du nok prøve med en 12V-transformer som nr2trafo - altså til step-up.

Men konstruktionen kan altså godt køre på de 226V - der kan dog måske (og måske ikke) være noget brum i forsyningen så.

Jakob E.

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #21 on: January 16, 2006, 10:12:25 AM »
Quote from: "gyraf"
Quote
Når jeg sætter spænding på stiger HT-spændingen kortvarigt til ca. 295V, hvorefter TL783 begynder at regulere.
Nu er problemet så, at den regulerer helt ned til 226V istedet for de forventede 245V.


Dette sker sandsynligvis fordi spændingen på nr2trafo falder for meget under belastning. Hvad er spændingen på den første lade-elektrolyt, når den anden er faldet til 226V? Vores regulator skal bruge 10-20V til at regulere på.


Jeg måler 269V på C14, når TL783 har reguleret.

Quote from: "gyraf"
Hvis du nu bruger to 15V-transformere, og spændingen ender for lavt, skal du nok prøve med en 12V-transformer som nr2trafo - altså til step-up.


Cool, så virker de to 15V ringkerner jeg har sikkert fint endnu :)
Jeg har fri idag, så jeg henter en 12V i løbet af formiddagen og prøver ad!

Quote from: "gyraf"
Men konstruktionen kan altså godt køre på de 226V - der kan dog måske (og måske ikke) være noget brum i forsyningen så.

Jakob E.


Det vil jeg gerne tro - maskinen opfører sig ihvertfald meget pænere nu.
Men efter jeg har pillet så meget i HT-forsyning, gad jeg bare SÅ godt, hvis jeg kunne få den til at virke korrekt :D

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #22 on: January 16, 2006, 10:28:45 AM »
Quote
Men efter jeg har pillet så meget i HT-forsyning, gad jeg bare SÅ godt, hvis jeg kunne få den til at virke korrekt


Hi-hi - det forstår jeg kun alt for godt...!

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #23 on: January 16, 2006, 02:22:39 PM »
Quote from: "gyraf"
Quote
Men efter jeg har pillet så meget i HT-forsyning, gad jeg bare SÅ godt, hvis jeg kunne få den til at virke korrekt


Hi-hi - det forstår jeg kun alt for godt...!


Hehe, det kunne jeg sagtens forestille mig :D

Nu har jeg prøvet at skifte den ene ringkerne ud med en 12V og AC-spændingen på dens primære vikling måler jeg til 277V, så jeg går ud fra, at den fungere som forventet...
Desværre regulere kredsløbet stadig helt ned til ca. 220V efter rørene begynder at forbruge, så nu tror jeg mit problem ligger på printet  :roll:

Nu vil jeg tjekke komponentværdier, genopvarme mine lodninger og se om det hjælper... Der må jo være et eller andet galt..!

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #24 on: January 16, 2006, 03:47:15 PM »
Dobbeltcheck værdierne op R34-35-36 - disse sætter udgangsspændingen.

Check R33 og R37 (470R) - hvis de er for store, falder spændingen for meget.

Det kan jo også være at etellerandet bruger for meget strøm:

Check spænding over R37 (i drift) - denne spænding kan bruges til at beregne strømforbruget på HT'en alt ialt. Måske i alt 15mA eller så (jeg er ikke helt sikker på dette tal, har ikke check'et, og har ikke en G9 på hånden)

Check spænding over R31 og R131 (i drift) - disse spændinger kan bruges til at beregne strømforbruget i hvert af de to preamp-trin. Måske 3-5mA pr. trin.

Check spænding over R30/130 (i drift) - disse spændinger kan bruges til at beregne strømforbruget i hvert af de to udgangs-trin. Måske 3-5mA pr. trin.

Jakob E.

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #25 on: January 16, 2006, 05:17:15 PM »
Quote from: "gyraf"
Dobbeltcheck værdierne op R34-35-36

R34(100K) = 98K7 - burde jeg skifte denne?
R35(470R) = 469R
R36(47K) = 47K
Quote from: "gyraf"
Check R33 og R37 (470R)

R33(470R) = 480R
R37(470R) = 522R
Jeg har lige prøvet at skifte både R33 og R37, men ender stadig med 220V på HT-forsyningen..
Quote from: "gyraf"
Det kan jo også være at etellerandet bruger for meget strøm:

Nu kommer jeg lidt på dybt vand, for det har jeg aldrig prøvet at beregne før - men jeg går ud fra, at når jeg skal måle spændingen over en modstand(i drift), så måler jeg efter DC med prøvepindene på hver side af modstanden...
Hvis det er korrekt, får jeg følgende målinger:
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R37 (i drift)

R37 = 7.41V
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R31 og R131 (i drift)

R31 = 4.3V
R131 = 4.27V
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R30/130 (i drift)

R30 = 5.8V
R130 = 5.35V

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #26 on: January 16, 2006, 05:57:37 PM »
U/R=I (spænding:modstand=strøm - volt, ohm, ampere)

R37:

7.41V/522Ohm = 0.0142A = 14.2mA - det ser helt fornuftigt ud!

Hvad er din spænding på input'et hhv. output'et af TL783'eren med din nye 2nd.trafo?

(igen: PAS PÅ FINGRENE!!!!)

Jakob E.

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #27 on: January 16, 2006, 06:12:20 PM »
Quote from: "gyraf"
U/R=I (spænding:modstand=strøm - volt, ohm, ampere)

Det fik jeg vidst forklaret i fysiktimerne i skolen, men det er altså ved at være nogle år siden :oops:
Tak for genopfriskningen, det giver bedre mening nu :)

Quote from: "gyraf"
R37:

7.41V/522Ohm = 0.0142A = 14.2mA - det ser helt fornuftigt ud!


Jeg skiftede faktisk modstanden før jeg målte, så det korrekte regnestykke må være:

7.41V/470Ohm = 0.0158A = 15.8mA :mrgreen:

Quote from: "gyraf"
Hvad er din spænding på input'et hhv. output'et af TL783'eren med din nye 2nd.trafo?

Input = 330V
Output = 222V

Offline Black Dog

  • milliposter
  • Posts: 1266
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #28 on: January 16, 2006, 06:23:16 PM »
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R37 (i drift)

R37 = 7.41V/470Ohm = 15.8mA
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R31 og R131 (i drift)

R31 = 4.3V/1000Ohm = 4.3mA
R131 = 4.27V/1000Ohm = 4.27mA
Quote from: "gyraf"
Check spænding over R30/130 (i drift)

R30 = 5.8V/1500Ohm = 3.9mA
R130 = 5.35V/1500Ohm = 3.6mA

 :D

Offline gyraf

  • kiloposter
  • Posts: 1938
    • http://www.gyraf.dk
G9 HJÆLPETRÅD!
« Reply #29 on: January 17, 2006, 07:54:07 AM »
Jo - det giver alt sammen mening efterhånden, gør det ikke?  :D

Quote
Input = 330V
Output = 222V


Det ser altså forkert ud...

Der er stadig et eller andet galt med din regulator, eller med dioderne der beskytter den, eller med de tre modstande der programmerer den.

Hvad er spændingen (under drift) på "programmerings-benet", altså på det af  783'erens ben der ikke er in eller out.?

Jakob E.